06-12-2013 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Computergigant Dell ontwikkelt  een bedrijfsmodel voor het recyclen van e-Waste. Daarmee wil het bedrijf ontwikkelingslanden in Oost-Afrika helpen.

Dell opent een grootschalig recyclecentrum in Oost-Afrika. Een bedrijf in Nairobi, East Africa Compliant Recycling, zal e-Waste - elektronisch afval - afkomstig uit Kenia en de regio Oost-Afrika gaan recyclen.

Vooral in ontwikkelingslanden heeft elektronisch afval  financiële waarde, volgens een VN rapport dat in oktober werd gepubliceerd.  Eén ton elektronisch afval bevat net zoveel goud als 5 tot 15 ton gouderts.  Verder bevat het koper, aluminium en andere edele metalen in hoeveelheden die in typische ertsen niet voorkomen. Het rapport stelt dan ook dat elektronisch afval “de rijkste ertsenstroom is die men kan vinden.”

 

Het model

 

Scheepcontainersmoeten volgens het model worden gebruikt als inzamelpunten voor e-Waste. Elk inzamelpunt functioneert als een klein onafhankelijk bedrijf, dat het afval inkoopt bij  opgeleide individuele verzamelaars. Tot nu toe zijn er vier verzamelpunten gevestigd in Kenia – waarvan er twee door Dell zijn gefinancierd – en er staan nog 40 plekken ingepland.

Zodra een scheepscontainer is gevuld, wordt de inhoud verkocht aan het recyclingcentrum. Daar wordt het elektronisch afval op een duurzame manier verwerkt en gerecycled. De metalen die na het proces overblijven worden daarna weer verkocht aan de technische industrie. Het proces is in elk stadium winstgevend voor de deelnemers, van inzamelaars tot aan de verkopers van gerecycled metalen.

 

Groene banen

 

Het doel van het inzamelingsinitiatief van elektronisch afval in de regio Oost-Afrika is, naast bescherming van het milieu, het creëren van groene banen. De inzamelingsfaciliteit en haar ondersteunende logistieke netwerken zorgen voor werkgelegenheid. Dell en andere partijen investeren ook in opleidingsprogramma’s zodat opgeleid personeel veilig elektronisch afval kan inzamelen.

De regelgeving om het model heen is ontworpen door Keniaanse ambtenaren,  vertegenwoordigers van NGO’s en de IT en elektronisch afvalrecycling industrie. Kenya’s National Environment Management Authority zorgt ervoor dat het centrum voldoende afval ontvangt van elektronische bedrijven door een minimum in te stellen..

In oktober ontving Dell nog een eCycling Leadership Award van Consumer Electronics Association (CEA) voor haar recyclinginitiatieven voor e-Waste. Dell heeft als doel in 2020 ongeveer 1 miljard kilogram aan elektronica in te zamelen. Ook wil het bedrijf meer dan 22,5 miljoen kilogram aan gerecycled plastic gebruiken in haar producten. Deze doelen zijn ondergebracht in het zogenaamde ‘Legacy for Good Plan’.

Bron: Greenbiz.com | Foto: Mosman Council via Flickr