07-01-2014 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoewel Apple een haat-liefdeverhouding heeft met duurzaamheid, is de nieuwe Mac Pro een iets groenere variant op de befaamde computer.

Apple laat zich niet altijd van zijn beste kant zien op het gebied van duurzaamheid. Zo behoort de onderneming tot een twijfelachtig gezelschap van de 97 grootste bedrijven ter wereld die niet rapporteren over hun uitstoot van broeikasgassen.

Toch probeert Apple wel stappen te zetten. In de ontwikkeling van de laatste Mac Pro is gelet op energie-efficiëntie en een duurzamere keuze aan materialen. De Mac Pro gebruikt 68 procent minder stroom in de slaapstand en het volume van de verpakking is gereduceerd met 82 procent.

Ook is er 74 procent minder aluminium in het ontwerp verwerkt. Het maken van aluminium is een bijzonder energie-intensief proces. Verder maakt Apple gebruik van recyclebare materialen voor de nieuwe Mac Pro.

Waardeketen

In de hele waardeketen bekeken is de productie van de Mac Pro verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot van 65 procent. De consument is in het gebruiken van het product verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot van 33 procent. Dat heeft Apple becijferd in zijn Environmental Report.

De lichtere en kleinere variant Mac Pro zorgt er voor dat er meer exemplaren in één vracht getransporteerd kunnen worden. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparing voor Apple, maar ook tot reductie van de CO2-uitstoot. Transport maakt echter maar 1 procent van de totale CO2-uitstoot uit.

Bron: cleantechnica | Foto:  iStore Guatemala