10-01-2017 09:02 | Door: Hidde Middelweerd

Onderzoekers aan het KTH Royal Institute of Technology in Zweden hebben een technologie ontwikkeld, waarmee steden de milieuvoordelen en economische winst van een netwerk van elektrische bussen op voorhand kunnen bepalen.

Daarnaast kan de technologie bepalen welke routes het meest geschikt zijn voor elektrische bussen en waar de laadstations geïnstalleerd moeten worden.

Dat meldt het instituut in een persbericht.

Elektrische bussen

In het Zweedse Stockholm werd onlangs het eerste elektrische busnetwerk van Scandinavië geïntroduceerd. Hierbij werd gebruikgemaakt van dit analysemodel, om de optimale locaties voor laadstations te bepalen.

Aan de hand van het analysemodel werd bepaald dat CO2-uitstoot door busvervoer in Stockholm gehalveerd kon worden als er 150 laadstations werden geplaatst langs 94 routes. Hierdoor zou ook de energieconsumptie van de bussenvloot ook dalen, met 34 procent.

Aan de hand van het analysemodel werd daarnaast bepaald dat de initiële investering kan worden terugverdiend met de energiebesparing die een netwerk van elektrische bussen oplevert.

Andere steden

Maria Xylia, onderzoeker aan het KTH Royal Institute of Technology, stelt in een persbericht dat het analysemodel door elke stad kan worden gebruikt: “Zolang een stad maar de juiste data voorhanden heeft, zoals een gedetailleerde kaart van het busnetwerk. Londen is bijvoorbeeld veel groter dan Stockholm, maar met de juiste data kunnen we ook voor die stad de optimale scenario’s genereren.”

Bron: KTH Royal Institute of Technology | Foto: KTH Royal Institute of Technology