14-01-2014 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van MIT hebben een nieuwe stroomkring ontworpen die de energie-efficiëntie van elektronische gadgets, zoals adapters voor laptops, sterk verbetert. 

Om de potentie van de nieuwe stroomkring te tonen hebben onderzoekers van het  Massachusetts Institute of Technology (MIT) ‘s werelds kleinste laptopadapter gemaakt. Deze adapter heeft een kwart van het formaat van een typische laptopadapter. De compacte lader is in staat om op hogere frequenties te werken, waardoor hij het vermogen heeft om energie op te vangen en hergebruiken die normaliter verloren gaat in traditionele ontwerpen van stroomkringen.

 

Adaptertje

 

Professor David Perrault van MIT is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe stroomkring. De ontwikkelde ‘testcase’ laptopadapter werkt op frequenties tussen de 30 en 300 megahertz. Dit is maar liefst duizend keer sneller dan conventionele laptopadapters. Door de hoge frequenties is het mogelijk om een kleinere adapter te ontwerpen.

In vergelijking met huidige AC/DC-adapters kan het formaat drie tot vijf keer, en het gewicht wel zes keer gereduceerd worden. Dit leidt tot minder materiaalgebruik. De verwachting is dan ook dat hierdoor lagere kosten mogelijk zijn.

 

Consumentenelektronica

 

In een wereld waar laptops, televisies en andere elektronica steeds kleiner, dunner en lichter worden kon de baksteen van een adapter niet achterblijven. Het is net een olifant in een huiskamer, althans zo kijkt de start-up FINsix, die de 65 watt adapter maakt, ernaar.

Het adaptertje is tevens uitgerust met een USB-connector. Zo kunnen niet alleen laptops maar ook smartphones en tablets, zelfs tegelijkertijd opgeladen worden.

In 2011 werden er volgens de website statisticbrain.com ongeveer 355,2 miljoen computers wereldwijd verkocht, waarvan ongeveer 58 miljoen laptops. De markt voor het innovatieve adaptertje is dan ook groot.

De stroomkring die gebruik maakt van hoge frequenties en extra vermogen opvangt kan leiden tot verbetering van de energie-efficiëntie van andere elektronische apparatuur. Grotere toepassingen als airco’s en wasmachines zouden ook gebruik kunnen maken van de innovatieve stroomkring.

Bron: Cleantechnica | Foto: Farlukar via Flickr