14-01-2014 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Internetbedrijf Google betreedt de markt van de energiehuishouding door Nest Labs te kopen voor € 2,3 mrd in contanten.

Nest specialiseert zich in slimme thermostaten en rookmelders. Het bedrijf is – ironisch genoeg – opgericht door voormalige Apple-werknemers Tony Fadell en Matt Rogers, waarvan de eerste de bedenker van de iPod was. Het ontwerp van de thermostaat is geïnspireerd op dezelfde designfilosofie. Met een simpel, strak vormgegeven ontwerp wist Nest tienduizenden slimme thermostaten voor consumenten te verkopen.

[caption id="attachment_60561" align="alignright" width="300"] De slimme thermostaat van Nest. Bron: Mashable[/caption]

Zelf-lerend

De slimme thermostaat is programmeerbaar en zelf-lerend, zodat het eenvoudiger is om verwarming van het huis zelf te regelen. De Nest Learning Thermostat gebruikt sensoren en een vernuftig algoritme om het gedrag van de bewoners te leren. De thermostaat kan ook met een afstandsbediening worden aangestuurd.

In 2009 produceerde Google al een eigen slimme meter – de Powermeter – maar deze wist de markt niet te veroveren. De acquisitie van Nest is de tweede grootste overname van Google, op Motorola na. Google verwacht met deze stap dichterbij te kopen bij the internet of things, een platform om apparaten met elkaar te laten communiceren.

“Ongeliefd, maar onmisbaar”

“Met de hulp van Google kunnen we onze visie van bewust energiegebruik in huis volledig realiseren en kunnen we de wereld sneller veranderen,” zegt Tony Fadell. De oprichters van Nest blijven vooralsnog zelfstandig doorwerken aan de “ongeliefde, maar onmisbare apparaten in huis”.

Bron: GreenTechMedia | Foto: Brionv via Flickr