25-01-2017 16:26 | Door: Hidde Middelweerd

Onder de noemer Stockholm Data Parks, slaat Stockholm de handen ineen met verschillende partijen, om duurzamere en kostenefficiënte datacenters te realiseren.

Dat meldt Computer Business Review.

Duurzame datacenters

Stockholm Data Parks wordt een proeftuin waarin de benodigdheden voor duurzamere datacenters onderzocht worden. Hierbij wordt gekeken naar de inzet van goedkope, duurzame energie en de benodigde datacenter-infrastructuur voor het terugdringen van kosten.

Karin Wanngard, burgemeester van Stockholm: “Tot op heden worden datacenters gebouwd zonder rekening te houden met het milieu. Wij willen daar verandering in brengen. Met dit initiatief ben ik ervan overtuigd dat Stockholm een hub voor duurzame datacenters wordt.”

Terugwinnen van warmte

Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden van het terugwinnen van warmte in datacenters. Deze warmte zou namelijk gebruikt kunnen worden om huishoudens in Stockholm te verwarmen. De uiteindelijke doelstelling is om 10 procent van de residentiële verwarming in de Zweedse hoofdstad te realiseren door middel van teruggewonnen warmte.

Om samenwerking met datacenters te bevorderen biedt Stockholm Data Parks gratis service op het gebied van koeling aan, in ruil voor de overtollige warmte.

Lees ook:

Eric Boonstra, Evoswitch: 'Anders omgaan met data'

Duurzame datacenters: 7 innovatieve oplossingen

Bron: Computer Business Review | Foto: public domain