04-03-2014 11:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Facebook heeft interesse in de overname van Titan Aerospace. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt drones die vliegen op zonne-energie.

Facebook wil de drones gebruiken om internet aan te bieden in Afrika. Met de overname zou een bedrag van €43,7 mln zijn gemoeid, meldt de website TechCrunch.

De geavanceerde Solara 60-drones van Titan Aerospace vliegen op zonne-energie en kunnen een hoogte van 20 kilometer bereiken. Ze blijven vijf jaar in de lucht zonder ooit te landen.

Goedkoop internet

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is een van de initiatiefnemers van de organisatie internet.org, die ernaar streeft makkelijk en goedkoop internet aan te bieden aan de vijf miljard mensen die dat nu niet hebben. De overname en de inzet van 11.000 drones voor Afrika zijn de eerste stappen in die richting.

De Solara 60 vliegt zo hoog dat hij vergelijkbaar is met een satelliet, alleen goedkoper en veelzijdiger. De drone is inzetbaar als weersatelliet, kan informatie verzamelen bij rampen, en is geschikt als communicatiemiddel.

Het aanbod van internet in Afrika groeit explosief, maar blijft achter in regio's met een slechte infrastructuur. Google lanceerde in 2013 Project Loon, een initiatief dat luchtballonnen wil gebruiken om internet aan te bieden. De Braziliaanse ruimtevaartorganisatie zoekt de oplossing in speciale ballonnen die als een soort zendmast boven de aarde zweven.

Bron: TechCrunch | Foto: Solara 50, via Titan Aerospace