25-04-2017 07:30 | Door: Hidde Middelweerd

Apple bouwt momenteel een nieuw, innovatief datacenter in Viborg, Denemarken. De restwarmte van dit datacenter wordt opgevangen en hergebruikt voor het verwarmen van huishoudens in de regio.

De plannen voor het nieuwe datacenter worden omschreven in het Environmental Responsibility Report 2017 van Apple, meldt Apple Insider. In dit rapport is ook te lezen dat Apple in de toekomst producten wil maken van enkel gerecycled materiaal.

Restwarmte

Apple wil restwarmte van het datacenter, dat normaal verloren zou gaan, opvangen en distribueren naar het lokale stadsverwarmingssysteem. In ruil hiervoor mag Apple gebruik maken van bepaalde alternatieve energiebronnen uit de regio.

Zo wordt landbouwafval omgezet naar methaan, om energie op te wekken. Apple zal hierbij gebruikmaken van een systeem dat werd ontwikkeld in samenwerking met Aarhus University.

Duurzame energie

Het nieuwe datacenter van Apple zal, net als vele andere datacenters van Apple, volledig op duurzame energie draaien. In noodgevallen maakt het datacenter gebruik van het lokale elektriciteitsnetwerk, in plaats van dieselgeneratoren.

Apple realiseert momenteel ook een datacenter in Athenry, Ierland. Met beide datacenters is een investering van ten minste $ 1,8 mrd gemoeid.

Bron: Apple Insider | Foto: Shutterstock.com