18-05-2017 10:15 | Door: Fitria Jelyta

De Twentse start-up Clear Flight Solutions jaagt met een vloot robotvogels echte vogels weg op een Canadese luchthaven. Door de vogels weg te houden van het vliegverkeer, zegt het bedrijf de veiligheid van de luchtvaart te handhaven en tegelijkertijd enorme kosten te besparen.

De zogeheten Robird is een drone die lijkt op een slechtvalk en vliegt met flapperende vleugels. Zo kan de robotvogel als geavanceerde vogelverschrikker functioneren om echte vogels weg te houden bij vliegvelden, maar ook bij akkers en havens.

Veiligheid op de luchthaven

De Canadese Edmonton International Airport, de op vier na drukste luchthaven van Canada, nam onlangs een vloot van de vogeldrones in gebruik. Door het vlieggedrag van de valk na te bootsen, laat de Robird echte vogels denken dat hun natuurlijke vijand in de buurt is, waardoor ze het vliegveld vermijden.

Volgens het spin-offbedrijf van de Universiteit Twente zou de wereldwijde schade als gevolg van vogeloverlast tot in de miljarden euro’s lopen. Op vliegvelden raken vogels soms bijvoorbeeld verstrikt in de motoren van opstijgende vliegtuigen.

Robert Jonker, co-founder van Clear Flight Solutions, vertelt in een uitzending van DuurzaamBV Radio over de vogeldrones in Canada en hoe de Robird bijdraagt aan zowel economische als ecologische winst.

Beluister hieronder de podcast: 

Foto: Shutterstock.com