20-06-2017 07:25 | Door: Hidde Middelweerd

Luchthaven Schiphol gaat een samenwerking aan met Closing the Loop, een NGO die gebruikte mobiele telefoons een tweede leven geeft en defecte telefoons van de vuilnisbelt redt in ontwikkelingslanden.

Dat meldt Schiphol in een persbericht.

Grondstoffenneutraal

De samenwerking houdt in dat Schiphol alleen nog maar nieuwe telefoons inkoopt die grondstoffenneutraal zijn. In eerste instantie gaat het hierbij om 2.000 exemplaren.

Hierbij wordt het zogeheten ‘één-voor-één’-principe toegepast, wat inhoudt dat er een mobiele telefoon van een vuilnisbelt gered wordt voor elke nieuwe telefoon die Schiphol aanschaft. Op deze manier wordt het verbruik van schaarse grondstoffen als goud, koper en tin gecompenseerd.

De oude, gebruikte telefoons van Schiphol krijgen daarnaast een tweede leven dankzij de samenwerking. Closing the Loop verkoopt de telefoons in kwestie op de markt voor tweedehands apparatuur

Circulariteit

“In 2030 willen wij afvalvrij zijn,” zegt Denise Pronk, programmamanager corporate responsibility van Schiphol, in het persbericht. “Door de samenwerking met Closing the Loop komt die doelstelling weer een stap dichterbij. Deze samenwerking is een van de manieren waarop wij bezig zijn met een circulaire economie op Schiphol. Daar zetten we vol op in, omdat wij met onze groei zo min mogelijk willen bijdragen aan schaarste van grondstoffen.”

Lees ook:

INFOGRAPHIC: Dit is de impact van je smartphone

Bron & foto: Schiphol