29-06-2017 12:23 | Door: Chris Thijssen

De stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen, de Universiteit van Antwerpen en innovatiehub Imec ontwikkelen samen een ecosysteem rond Internet of Things (IoT). De focus ligt onder meer op oplossingen voor e-health, een slimme haven en de circulaire economie.

Dat meldt Port of Antwerp. Begin dit jaar lanceerden de partijen in Antwerpen het City of Things-project, met als doel om van Antwerpen een slimme stad te maken. Met Capital of Things, zoals het nieuwe project heet, gaan de partijen een stap verder.

“Samen met het stadsbestuur, en met Havenbedrijf en de Universiteit Antwerpen, willen we Internet of Things-technologie ook inzetten om in Antwerpen concrete oplossingen te ontwikkelen rond e-health, betere havenlogistiek, industrie 4.0 en de circulaire economie”, zegt Luc Van den Hove, president en CEO van Imec, in het persbericht.

“Imec zal hiervoor zijn expertise en kennis in IoT sensor- en radiotechnologie, draagbare gezondheidsmonitoring, dataverwerking, privacy, livinglabs-werking en incubatie voor startups inzetten in tal van nieuwe projecten die in het kader van Capital of Things opgestart zullen worden.”

Concurrentiepositie versterken

In het project moet samenhang ontstaan tussen opleiding, onderzoek, living labs, incubatie, acceleratie, digitale en industriële groeibedrijven, verschaffers van risicokapitaal, bedrijven en internationale merken.

“Wij willen de diversiteit en de schaalvoordelen van Antwerpen maximaal gebruiken om onze internationale concurrentiepositie te versterken. Dat doen we door met één visie en één gezamenlijke strategie een innovatienetwerk rond Internet of Things uit te bouwen”, stelt burgemeester Bart De Wever in het persbericht.

“Antwerpen moet daarmee dé Europese referentie voor IoT worden: een echte Capital of Things. We moeten de ambitie koesteren dat Antwerpen de teelgrond biedt voor een echte unicorn. Dat is een tech startup die een marktwaarde van $ 1 mrd bereikt. Zo hoog ligt de lat. We willen ook grote, internationale merken binden aan Capital of Things. Ik roep dan ook bedrijven en ondernemersorganisaties op om te connecteren met Capital of Things.”

Meer lezen over de kansen van digitalisering? Klik hier om te lezen over succesvolle businesscases en de laatste ontwikkelingen binnen dit thema

Bron: Port of Antwerp | Foto: fokke baarssen / Shutterstock.com