15-04-2014 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het datacentrum van technologiebedrijf Apple in de Amerikaanse staat Oregon draait binnenkort op groene stroom, afkomstig van een eigen waterkrachtcentrale. 

De koop van de waterkrachtcentrale is een teken dat Apple blijft investeren in hernieuwbare energiebronnen voor zijn ICT-infrastructuur. De centrale is nog in aanbouw. Wel is duidelijk dat de centrale het enorme IT-complex in Prineville, in de Amerikaanse staat Oregon, slechts gedeeltelijk van energie kan voorzien.

Het centrum verbruikt 30 megawatt. Eenmaal af zal de energiecentrale 3 tot 5 megawatt leveren. Daarmee is de centrale een extra ondersteuning van andere bronnen die het bedrijf gebruikt voor haar energievoorziening. Het grootste deel van de stroom voor het datacentrum komt van lokale windenergie. 

Volgens nieuwssite OregonLive wilde Apple in eerste instantie een park met zonnecellen plaatsen, zoals al het geval is bij het iCloud-datacentrum in Nevada. Apple besloot uiteindelijk verder te zoeken naar lokale mogelijkheden voor groene energie en koos voor de waterkrachtcentrale.

Volledig duurzaam

Apple is hard op weg naar een volledig duurzame energievoorziening. Greenpeace noemde het bedrijf recentelijk een van de groenste tech-bedrijven. In 2012 was volgens Apple 75 procent van haar gebruikte energie duurzaam opgewekt. De datacentra van de iCloud-dienst van Apple draaien al volledig op hernieuwbare energie.

Bron: bendbulletin.com, OregonLive.com, Apple | Foto: Bjoern Schwarz via Flickr