24-04-2014 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Technologiebedrijf Google zet flink in op hernieuwbare energie. Met een nieuw windenergiepark voor zijn datacentra en een leaseplan voor zonnepanelen zetten zij deze koers voort.

Google neemt in totaal 407 megawatt aan groene energie in gebruik, die wordt geleverd door een nieuw windpark in Iowa, Verenigde Staten. Het park is in 2015 operationeel. Het windpark bedient niet alleen Google, maar ook Facebook. Het social mediabedrijf neemt 138 megawatt af voor voor zijn datacentrum.

Google werkt verder aan de constructie van een tweede datacentrum in Iowa.  Bij alle projecten is het Amerikaanse bedrijf MidAmerican Energy betrokken die daarmee een miljoenenopdracht heeft binnengehaald.

Begin dit jaar investeerde Google al €55 mln in een nieuw windpark in Carson Country Texas.

 

Zonne-energie

 

Google toont ook belangstelling in de ontwikkeling van zonne-energie.  In samenwerking met producent SunPower ontwikkelde het een fonds ter waarde van $250 mln. Via het fonds worden zonnepalen aangeschaft, die vervolgens aan consumenten geleasd worden tegen een lagere prijs dan de gemiddelde energierekening. Hiermee willen de multinationals zonne-energie toegankelijker maken voor Amerikaanse consumenten. Gebruikers betalen weinig tot niks vooraf en betalen per maand voor de energielevering.

Google investeert $100 mln en SunPower stopt daarbij nog eens $150 mln in het fonds.  Het bundelen van de krachten vergroot de mogelijkheden van SunPower aanzienlijk. Het bedrijf heeft al een vergelijkbaar project waar 20.000 Amerikaanse huishoudens gebruik van maken.

Bron: SustainableBusiness | Foto:  Michael Coghlan via Flickr