25-10-2017 07:11 | Door: Rianne Lachmeijer

De inzet van kunstmatige intelligentie in de zorg kan € 170 mrd besparen. Het gaat om kosten voor obesitas, dementie en borstkanker. Dat blijkt uit het rapport Sherlock in Health van PwC.

PwC wijdt een persbericht aan dit onderzoek.

Een efficiëntere en beter toegankelijke gezondheidszorg, dat wordt mogelijk als kunstmatige intelligentie op grote schaal wordt toegepast. Dat toont het rapport ‘Sherlock in Health: How artificial intelligence may improve quality and efficiency, whilst reducing healthcare costs in Europe’.

Het rapport richt zich op drie zorgtrajecten: preventie van obesitas bij kinderen, diagnose van dementie en diagnose en behandeling van borstkanker. In deze drie sectoren kan in Europa in totaal € 170 mrd worden bespaard. Mits strenge wet- en regelgeving de optimale inzet van kunstmatige intelligentie niet belemmert, aldus het adviseursbureau.

Sherlock in Health

Het onderzoek gaat in op de mogelijke implementatiekosten en op de kosten voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Daarnaast behandelt het onderzoek de efficiëntie op het gebied van preventie, diagnosticeren of behandelen van aandoeningen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat met kunstmatige intelligentie een dementiediagnose kan worden gesteld die voor 90 procent betrouwbaar is. Ook draagt de technologie bij aan de diagnose en de behandeling van borstkanker. Kunstmatige intelligentie kan worden ingezet voor vroegtijdige opsporing en een robot kan de herhalende taken van artsen overnemen.

Aanbevelingen

PwC pleit voor invoering van een ‘balanced scorecard voor beleidsvorming’, waardoor de aandacht niet wordt beperkt tot één beleidsterrein, maar alle aspecten van de gezondheidszorg evenveel aandacht krijgen, van kwaliteitsverbetering tot kostenbeheersing.

Daarnaast pleit het adviesbureau voor snelle en consistente maatregelen op het gebied van wet- en regelgeving en het opnieuw vaststellen van vergoedingen in de zorg.

Lees ook:

Bron: PwC | Afbeelding: Shutterstock.com