31-10-2017 11:25 | Door: Rianne Lachmeijer

Tijdens een topconferentie over digitalisering in de zorg toont Estland hoe e-health in het land vorm krijgt. Het land heeft een goedgeorganiseerde digitale zorginfrastructuur waar Nederland van kan leren. Estland is sinds 1 juli voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Voor efficiënte toepassing van e-health oplossingen is een digitale infrastructuur nodig. Estland speelt hierop in met een verplichte digitale identiteitskaart. Inmiddels staat 70 procent van de bevolking achter digitale opslag van medische gegevens.

Privacy waarborging

Privacy is een belangrijk thema bij opslag van medische gegevens. Bij de ontwikkeling van het digitaal patiëntendossier in Nederland loopt men daar ook tegenaan. In Estland hebben ze privacy mogelijkheden in het systeem ingebouwd. Zo heeft elke inwoner een vetorecht dat hij of zij kan uitspreken over deling van bepaalde data.

Het IT-communicatiesysteem X-road stelt overheidsinstellingen, verzekeraars en burgers instaat om met elkaar te communiceren. Tegelijkertijd hebben de verschillende spelers geen toezicht in de volledige gegevens. Zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld alleen gegevens bekijken die betrekking hebben op betalingen.

De burger heeft de regie. Deze kiest zelf wie toegang heeft tot zijn of haar zorggeschiedenis. In de praktijk schermen patiënten hun gegevens weinig af: slechts 0,6 procent van de dossiers is afgeschermd, maar volgens topambtenaar Ain Aviksoo is het cruciaal dat burgers deze mogelijkheid hebben. Ain Aviksoo is bij het ministerie van sociale zaken in Estland verantwoordelijk voor e-services en innovatie. Op basis van de digitale medische data wordt momenteel gewerkt aan patroonherkenning van ziektes en aandoeningen.

Nederlandse bedrijven, zoals Philips, zijn ook aanwezig om te leren van Estland.  Philips werkt namelijk met een vergelijkbaar digitaal platform waarbij patiënten hun hele medische dossier kunnen inzien.

Goedkopere zorg

E-health kan de zorg efficiënter en daardoor goedkoper maken. Zo wordt het mogelijk om medische controles of behandelingen thuis uit te voeren in plaats van het ziekenhuis. In een gezamenlijke visie onderschreven werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland en ondernemingsorganisaties in de zorg dit standpunt eerder dit jaar.

Lees ook:

Bron: Het Financieele Dagblad | Afbeelding: Shutterstock.com