09-07-2012 16:58 | Door: Raksha Hoost

De producten van Apple zullen geen ‘groen’ certificaat meer hebben.

Apple trekt in totaal 39 Macintosh computers, monitoren en laptops terug uit de EPEAT milieu certificering. EPEAT is een Amerikaanse organisatie die certificaten aan milieuvriendelijke elektronische apparatuur verstrekt.

Onduidelijkheid

Om EPEAT gecertificeerd te worden, moeten producten eenvoudig uit elkaar te halen zijn om te recyclen. Deze voorwaarden zijn nota bene door onder andere Apple opgesteld, als mede-oprichter van EPEAT.

Apple heeft de reden van de plotselinge stopzetting nog niet laten weten. Robert Frisbee, directeur van EPEAT suggereert dat het gebrek aan belangstelling te maken heeft met de nieuwe MacBook Pro met retina scherm. De vast ingebouwde, onvervangbare accu is bij dit product namelijk moeilijk te scheiden van de rest van de laptop en dus minder goed te recyclen.

Gevolgen verkoop

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen voor de verkoopcijfers van Apple zijn.

De EPEAT-certificering wordt namelijk door heel Amerika erkend. Zo worden universiteiten bijvoorbeeld aangeraden groene producten aan te schaffen. Apple haalt ongeveer 10 tot 15 procent van zijn opbrengsten uit de educatie.

Voorlopig staat op de online Apple Store nog steeds te lezen dat de meeste producten groen zijn.

Bron: The Wallstreet Journal

Foto: Jesse S.