08-11-2017 12:04 | Door: Chris Thijssen

Vietnamese koffieboeren kunnen voortaan de smartphone-app GreenCoffee gebruiken, vanuit een Publiek-Private Samenwerking (PPS) onder leiding van non-profitorganisatie Icco. De app geeft informatie over het weer en de bodemvruchtbaarheid, wat bijdraagt aan een hogere productie.

Naast informatie over het weer en bodemvruchtbaarheid biedt de app informatie over thema’s als ziekteverwekkers, goede landbouwpraktijken, marktprijzen, verkoopvraag, koopvraag. De informatie is gedeeltelijk gebaseerd op geografische en satellietdata.

Duurzame koffie

Zo geeft de app per locatie een gedetailleerde weersvoorspelling, met aspecten als minimum en maximum temperatuur, windrichting en -snelheid en de verwachte regenval per locatie. Op basis van deze data kunnen boeren beslissen om al dan niet te sproeien, irrigeren of te oogsten.

Dat leidt volgens Icco tot duurzamere productie, hogere kwaliteit van de koffie en lagere productiekosten.  

Marktprijs

Daarnaast toont de app de actuele koffieprijzen en hoe deze zich ontwikkelen. Via de app kunnen kopers en verkopers elkaar bovendien vinden. Boeren zien onder meer welke handelaren koffie willen kopen en hoeveel en welk type koffie ze willen kopen.

GreenCoffee is een Publiek-Private Samenwerking tussen onder meer Icco, WaterWatch Projects en TTC Mobile. Het project is onderdeel van het bredere programma ‘Geodata for Agriculture and Water (G4AW) van het Netherlands Space Office, dat het project financiert. G4AW verbetert voedselzekerheid in ontwikkelingslanden door gebruik van satellietdata.

Bron: Icco | Foto: Icco