20-11-2017 12:15 | Door: Rianne Lachmeijer

CityTrees hebben een zuiverende werking vergelijkbaar met 275 bomen. Amsterdam plaatst in 2018 acht van deze panelen in de Valkenburgerstraat.

Dat schrijft de gemeente Amsterdam op de website. Parijs en Berlijn gingen Amsterdam voor, maar Amsterdam is wel de eerste Europese stad die acht panelen in één straat plaatst.

Mos

De CityTree bestaat uit panelen van biotechfilters die de luchtkwaliteit meetbaar moeten verbeteren. De filters bestaan uit een soort mos dat fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert. De panelen zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog.

Op elke CityTree staat een QR-code. Daarmee worden omgevingsgegevens inzichtelijk voor geïnteresseerden. Het gaat om gegevens over temperatuur, luchtvochtigheid en uitgebreide prestatie- en statusinformatie.

Knowledge Mile Park

De proef maakt onderdeel uit van Knowledge Mile Park. Dit is een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente om onder andere de luchtkwaliteit te verbeteren op de route Amstelplein– IJtunnel.

Lees ook:

Bron: gemeente Amsterdam | Afbeelding: Shutterstock.com