01-12-2017 09:57 | Door: Chris Thijssen

Datacenterprovider Datacenter.com heeft de eerste bouwfase van zijn datacenter in Amsterdam afgerond. Het nieuwe datacenter wordt volgens het bedrijf ‘zeer energie-efficiënt’, te danken aan verschillende maatregelen.

Het datacenter in Amsterdam-Zuidoost krijgt in totaal 5.000 vierkante meter netto colocatie-vloeroppervlak. De eerste 1.800 vierkante meter vloeroppervlak is inmiddels geopend voor klanten.

Datacenter.com AMS1, zoals het datacenter heet, is volgens het bedrijf een van de meest energie-efficiënte datacenters in Amsterdam. Zo zou er per IT-unit een ‘zeer gelimiteerde hoeveelheid stroom en koelingcapaciteit’ nodig zijn.

Energie-efficiënte koeling

Daarnaast maakt het datacenter gebruik van indirect adiabatische koeltechnologie, waarbij proceslucht via een warmtewisselaar wordt gekoeld. Daarvoor wordt met een ventilator buitenlucht aangezogen, die door een filter en papier gaat. De aangezogen lucht wisselt in de warmtewisselaar energie uit met de lucht die vanuit het datacenter wordt aangevoerd. De gekoelde lucht wordt vervolgens teruggeblazen in de serverruimte.

Verder bevat het nieuwe datacenter energie-efficiënte Uninterruptable Power Systems (UPS), die ononderbroken spanning leveren aan de apparatuur.

Duurzame elektriciteit

De energie-efficiënte technologieën leiden volgens Datacenter.com tot een partial power usage effectiveness (pPUE)-waarde van 1,04. Deze meting zet het energieverbruik dor IT-middelen af tegen het totale energieverbruik. Hoe lager dit getal, hoe minder stroom er per serverpak wordt verbruikt.

Tot slot draait het datacenter volledig op duurzaam opgewekte stroom, wat volgens het bedrijf leidt tot een minimalisering van de CO2-uitstoot.

Bron: Datacenter.com |  Foto: Datacenter.com