07-02-2018 08:45 | Door: Rianne Lachmeijer

The Green Bay bouwt een milieuvriendelijk datacentrum naast de oude kolencentrale van Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). The Green Bay wil het oude koelwaterbassin van de kolencentrale hergebruiken en gebruik maken van de bestaande energie-infrastructuur.

De vestigingsplaats Borssele is opvallend, omdat de meeste datacenters zich in Amsterdam bevinden. Dat schrijft fluxenergie.nl. Toch is Borssele volgens The Green Bay een logische vestigingsplaats voor een datacentrum, omdat Borssele de plek is waar de energie van zee aan land komt. Hierdoor is het voorzien van een goede energie infrastructuur. Daarnaast heeft Borssele snelle glasvezelverbindingen met de Randstad.

Aangezien het netwerk in Amsterdam zwaar belast wordt, verwacht The Green Bay dat de energieleverantie in Zeeland zekerder is dan in Amsterdam. Daarnaast bespaart het bedrijf veel geld door buiten de Randstad te bouwen.

Aansluiting op lokaal warmtenet

De warmte die vrijkomt bij het datacentrum wil wethouder Ad Schenk gebruiken voor een lokaal warmtenet. Naast de gemeente Borssele zijn ook Royal HaskoningDHV, het Zeeuwse energiebedrijf Delta, bouwbedrijf ASK Romein en Huawei bij de bouw van het groene datacentrum betrokken. Het datacentrum moet in mei 2019 afgerond zijn.

Lees ook: Haarlemmermeer verwelkomt eerste buurtbatterij voor bewoners

Bron: fluxenergie.nl | Afbeelding: Adobe Stock