19-02-2018 07:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Een op de vijf mensen heeft slaapproblemen. De slaaprobot van Somnox helpt deze mensen in slaapt te komen en te blijven. Niet alleen in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen trekt de slaaprobot veel aandacht.

“Eigenlijk is het een soort grote mensenknuffel”, legt mede-oprichter Wouter Kooyman van Guldener uit. De robot heeft de vorm van een boon, met daarin een holte waar de slaper zijn of haar hand oplegt. Vervolgens simuleert deze boon ademhaling, waardoor de ademhaling van de slaper uiteindelijk ook rustiger wordt.

Een succesvolle innovatie

Momenteel wordt het prototype nog verbeterd, maar de eerste robots zijn al verkocht en testpersonen zijn er in overvloed. “We moeten schipperen tussen wie er mag testen. We hebben maar 5 tot 10 stuks beschikbaar voor testers en de groep is gigantisch”, vertelt Kooyman van Guldener.

Deze herfst won Somnox de ASN Wereldprijs en in maart maakt de startup kans op de Rabo Duurzame Innovatieprijs. In onderstaande podcast vertelt Kooyman van Guldener over het succes van de robot, hoe het werkt en wat de persoonlijke drijfveren achter de ontwikkeling zijn. En wat maakt de robot duurzaam?

Dit fragment maakt onderdeel uit van een complete podcast. Abonneer je op de podcast via Soundcloud, iTunes of op je telefoon via een podcastapp. Zoek op: DuurzaamBV.

Interview: John van Schagen | Afbeelding: Adobe Stock