27-02-2018 13:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Een lantaarnpaal die naast energiezuinige verlichting ook draadloze internettaken kan uitvoeren. Dat is wat Philips Lighting en American Tower samen ontwikkelden. De Smart Fusion Pole is tijdens het jaarlijkse Mobile World Congres in Barcelona gepresenteerd.

Huntington Beach in Californië is de eerste plaats waar de lantaarnpalen worden geïnstalleerd. Daar worden 200 bestaande lantaarnpalen vervangen door de slimmere variant.

Ledverlichting en connectiviteit

De Smart Fusion Poles zijn voorzien van ledverlichting en geïntegreerde antennes die de diensten van meerdere mobiele operators ondersteunen. Wanneer 5G-technologie en andere nieuwe technologieën hun intrede doen kunnen deze gemakkelijk worden geïntegreerd.

Lees ook: Future Cities: 5 trends voor de stad van de toekomst

Meerdere steden met smart city ambities

Volgens Mike Posey, de burgemeester van Huntington Beach, sluit de aanleg van de slimme lantaarnpalen aan bij de ambitie van de stad om een smart city te worden. Huntington Beach is niet de eerste stad die smart wil worden.

Zo wil Kaapstad de eerste smart city van Zuid-Afrika worden en wordt in Arizona een hele nieuwe, technologisch-geavanceerde stad vanaf de grond opgebouwd. Ook in Nederland zijn er ontwikkelingen gaande op dit gebied: vorig jaar is de Nationale Smart City Strategie gepresenteerd. Het doel van de strategie is om de kwaliteit van leven in steden te verbeteren en de internationale concurrentiekracht te vergroten.

Lees ook: Nederlandse steden nemen het voortouw in Smart City Strategie

Bron: Philips Lighting | Afbeelding: Philips Lighting