12-07-2012 16:20 | Door: Raksha Hoost

San Francisco is van plan om geen aankopen van Apple computers meer te doen. Deze beslissing is naar aanleiding van Apple's stopzetting met de EPEAT-certificering deze week.

Overheden en universiteiten zijn verplicht om hulpmiddelen aan te schaffen die EPEAT-gecertificeerd zijn. De Amerikaanse overheid eist dat minimaal 95 procent van elektronische goederen die door overheidsinstellingen worden aangeschaft, EPEAT-gecertificeerd zijn.

Apple's reactie

Apple reageert door kritiek te geven op de EPEAT-certificering, waar het elektronicabedrijf zelf nog in 2006 mede-oprichter van was. Zo zou de EPEAT volgens Apple niet kijken naar de verwerking van giftige stoffen in producten.

Daarnaast is het EPEAT-beleid alleen gericht op computers en zijn er geen standaarden opgesteld op het gebied van tablet en smartphones. iPads kunnen dus nog wel aangeschaft worden door overheidsinstellingen.

Apple is wel groen

Apple is het dus niet eens met het beleid van EPEAT. Het elektronicabedrijf zegt zijn eigen beleid te voeren voor milieubewust produceren. “We nemen zelf voldoende maatregelen om consumenten te verzekeren dat onze apparaten groen zijn. We voldoen aan de strikte voorwaarden van de Amerikaanse overheid wat betreft duurzaamheid", aldus Kristin Huguet, woordvoerder van Apple. "We vermelden bovendien op onze website de uitstoot van al onze producten."

We nemen zelf voldoende maatregelen om consumenten te verzekeren dat onze apparaten groen zijnApple

Hoop tot heroverweging

San Francisco is de eerste stad die heeft besloten geen Apple producten meer aan te schaffen. "Wij moedigen hiermee Apple aan om de terugtrekking uit EPEAT te heroverwegen", aldus een woordvoerder van de gemeente San Francisco.

Apple besloot deze week om in totaal 39 Macintosh computers, monitoren en laptops terug te trekken uit de EPEAT milieu certificering.

Bron: The Loop

Foto: Ondra Soukup