02-07-2014 15:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elektronische apparaten kosten veel meer energie dan nodig. Dat staat in het rapport ‘More data, Less energy’ van het Internationaal Energie Agentschap. 

Wereldwijd zijn er zo’n 14 miljard apparaten zoals computers, tablets, telefoons, spelcomputers en printers, die nog slechts door een klein deel van de wereldbevolking worden gebruikt. De verwachting is echter dat tegen 2050 zo'n 500 miljard apparaten in omloop zijn. Met alarmerende gevolgen, beschrijft de studie van het IEA.

Hoewel het energiegebruik van datacentra en de ICT-sector veel aandacht krijgt, zijn kleine elektronica een grotere bron van zorg, zegt het Energie Agentschap. Apparaten die vroeger geen netwerkverbinding hadden, zoals koelkasten en wasmachines, hebben dat steeds vaker wel. Ook is de energieconsumptie van draadloze netwerkapparaten, zoals printers op stand-by, soms net zo hoog als wanneer het apparaat aan staat. In 2013 zorgde dat al voor een totaalverbruik van 613 miljoen kilowattuur. De verspilling kostte in totaal € 53 mrd.

 

Energiecentrales

 

“De kosten van het gebruik van elektronica zijn onnodig hoog door die verspilde energie. Dat kost consumenten geld”, zegt directeur Maria van der Hoeven van de IEA. “Daarvoor moeten we duurdere energiecentrales bouwen en de bijbehorende infrastructuur. Maar dat hoeft niet zo te zijn.” Het IEA berekende dat met de bestaande, meest geavanceerde, technologie tot 65 procent kan worden bespaard op energiegebruik. Wereldwijd komt dat neer op 100.000 megawatt aan vermogen, en een CO2-besparing van 600 miljoen ton.

In de Europese Unie gelden sinds 1 juli nieuwe standaarden die het energiegebruik van kleine en middelgrote elektronica zoals computers aan banden moeten leggen. Deze regels zorgen tegen 2020 voor een jaarlijkse besparing op het stroomverbruik van 12,5 miljoen kilowattuur.

Bron: Euractiv | Foto: Jak Sie Masz via Flickr