05-04-2018 14:32 | Door: Rianne Lachmeijer

Van de financiële sector tot de zorgsector: de interesse in blockchain-technologie is groot. Toch zitten er nog haken en ogen aan de toepassing ervan. Tijdens de jaarlijkse fysieke blockchain hackathon gaan 700 pioniers uit 5 continenten 4 dagen lang op zoek naar oplossingen. 

Tijdens de hackathon werken softwareontwikkelaars in 63 teams samen met topambtenaren, ontwerpers en het bedrijfsleven om blockchain-prototypes te ontwikkelen. Door de nauwe samenwerking tussen teams en toekomstige klanten voorzien de blockchaintoepassingen in de behoeften van de branche. Op zondag 8 april worden de beste oplossingen beloond met prijzengeld.

Duurzame kansen van blockchain

De toepassingsmogelijkheden van blockchaintechnologie zijn groot, omdat het een veilig, gedeeld, decentraal administratiesysteem is. Dit biedt ook uitkomsten op het gebied van duurzaamheid. Zo kan de technologie, door het decentrale karakter, de energietransitie versnellen en een echte deeleconomie mogelijk maken.

Terwijl het transparante karakter de blockchaintechnologie geschikt maakt voor het tegengaan van illegale praktijken, zoals bijvoorbeeld in Australië, Fiji en Nieuw-Zeeland gebeurt. Daar wordt blockchain ingezet om illegale handel en visserij in de tonijnindustrie tegen te gaan.

Lees ook: Hoe blockchain bijdraagt aan de strijd tegen illegale visserij

Op zoek naar toepasbare blockchain-oplossingen

In verschillende sectoren worden momenteel proeven uitgevoerd met blockchaintechnologie. Ook tijdens de hackathon in Groningen zijn verschillende sectoren betrokken, zo is er onder andere aandacht voor patiëntengegevens in de zorgsector, de ontwikkeling van een digitale identiteit en de persoonlijke controle over energie.

Michiel Sintenie, Senior Business Developer bij Vattenfall heeft bijgedragen aan de invulling van de Energy Track tijdens de hackathon: “De uitdaging voor dit jaar staat in het teken van de nieuwe wet- en regelgeving rondom privacy en data security, de GDPR.”

Daarom ligt de focus in de hackathon op het gebied van energie op de wijze waarop wetgeving via blockchain kan bijdragen aan de transitie van de energiemarkt. “Denk aan bijvoorbeeld een soort ‘digitale kluis’ voor de consument. De data is van de consument zelf: via een mandatenstructuur kan hij zijn gegevens veilig met de partijen in de energiebranche delen”, zegt Sintenie.

 Lees ook: Blockchain: versneller van de energietransitie, facilitator van de deeleconomie

Bron: Vattenfall | Afbeelding: Shutterstock