17-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe chip kan het elektriciteitsverbruik van apparaten in standby-stand tot 100 keer verminderen. Hans Meyvaert van de Universiteit van Leuven bedacht de oplossing.

Van het totale stroomverbruik binnenshuis gaat tien procent ongemerkt door het stopcontact. De schuldigen zijn de vele adapters die aan of in elektrische apparaten zitten. Zodra ze zijn aangesloten, verbruiken ze altijd stroom. Hans Meyvaert bedacht dat het stroomverbruik van de adapter alleen optimaal is als het apparaat aan staat. In slaapstand slurpt hij veel meer stroom dan nodig.

Een kleinere adapter die is afgesteld op de minieme stroombehoefte van een televisie, magnetron of computer op standby, verlaagt het stroomverbruik met wel 10 tot 100 keer. Meyvaert, ingenieur bij het Departement Elektrotechniek (ESAT) aan de KU Leuven, ontwierp een chip met een vermogen van slechts 10 microwatt.

 

Industrie

 

Volgens Meyvaert is de chip tijdens de productie van elektronica makkelijk in te bouwen. “Voor de fabrikant is zo’n chip ook goedkoop bij massaproductie.” Nu de technologie beschikbaar is, hoopt hij op overheidsmaatregelen. “De overheid zou kunnen bepalen dat het standby-verbruik van toestellen veel lager moet zijn dan de huidige norm van een halve watt. Pas dan gaat de industrie met de technologie aan de slag.”

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) berekende eerder deze maand dat de standby-stand van elektronica vorig jaar wereldwijd € 53 mrd kostte. Dit neemt de komende jaren toe. Naar verwachting zijn over 35 jaar bijna 36 keer meer apparaten in omloop dan nu.

Bron: KU Leuven | Foto: Sander de Kraker