16-07-2012 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Apple heeft besloten om zich toch weer aan te sluiten bij het certificaat van de Amerikaanse milieuorganisatie EPEAT. Binnen een week is de computerfabrikant gezwicht voor alle kritiek die het kreeg.

Apple-topman Bob Mansfield geeft in een open brief toe dat de beslissing om uit het certificaat te stappen, fout was. Hij schrijft dat het onjuist was om niet meer aan de eisen van de milieuorganisatie EPEAT te voldoen. Een week geleden, op 9 juli, meldde de Amerikaanse computerfabrikant dat het niet meer zou meewerken met het EPEAT-certificaat, waar het nota bene in 2006 medeoprichter van was.

"Apple heeft altijd de ambitie gehad om het milieu te beschermen. We maken de meest milieubewuste producten in onze bedrijfstak," beweert de topman in zijn brief. "We hebben de laatste jaren op dat gebied echt vooruitgang geboekt, maar die wordt in veel gevallen nog niet gemeten door EPEAT."

 

Weinig waardering

 

De computerfabrikant was uit EPEAT gestapt omdat het zijn eigen milieubeleid wilde voeren, iets dat niet werd gewaardeerd door verschillende bedrijven en overheidsinstanties. Zij lieten direct na deze beslissing weten dat ze zich niet konden vinden in het besluit van Apple. De stad San Francisco wilde zelfs helemaal geen Apple-producten meer kopen.

In de Verenigde Staten zijn overheden en universiteiten verplicht om hulpmiddelen aan te schaffen die EPEAT-gecertificeerd zijn. Apple haalt zo’n tien tot vijftien procent van zijn opbrengsten uit educatie. Daarnaast eist de Amerikaanse overheid dat 95 procent van de elektronische goederen die door overheidsinstellingen worden aangeschaft, EPEAT-gecertificeerd zijn.

 

Scheidingsproces

 

Het EPEAT-beleid is alleen gericht op computers en er zijn geen standaarden opgesteld voor tablets en smartphones. Robert Frisbee, directeur van EPEAT, suggereerde vorige week dat de 'scheidingsvoorwaarden' Apple's voornaamste reden was om uit het EPEAT-certificaat te stappen. Bij de keuring let de organisatie er namelijk op dat producten eenvoudig uit elkaar te halen zijn, zodat er makkelijker gerecycled kan worden. Voorwaarden die door onder andere Apple zijn opgesteld.

De nieuwe MacBook Pro met retina scherm voldoet niet aan deze scheidingsvoorwaarden. De vast ingebouwde, onvervangbare accu is bij dit product namelijk moeilijk te scheiden van de rest van de laptop en dus minder goed te recyclen.

Bron: De Volkskrant

Foto: Crafterm