20-04-2018 14:07 | Door: Rianne Lachmeijer

Een biologisch biertje, een veganistische lunch of een overnachting in een duurzaam hotel. Als het aan initiatiefnemer Koert van Mensvoort ligt wordt het mogelijk om deze te betalen met een duurzame cryptomunt: De ECO Coin, maar die moet je wel eerst verdienen.

Als je een boom kapt levert dit geld op, maar als je een boom plant levert dit niets op terwijl ook dit waarde creëert. Dat vindt Koert van Mensvoort, oprichter en creatief directeur van Next Nature Network, een vreemde zaak. Daarom lanceert hij een nieuwe duurzame cryptomunt, waarbij elke munt ondersteund wordt door ecologische waarde. Een nieuwe goudstandaard, waarbij goud wordt vervangen door bomen.

‘Geld wordt programmeerbaar’

“Geld gaat fundamenteel veranderen”, stelt Van Mensvoort. “We krijgen programmeerbaar geld.” Daarom is ook de duurzame munt van Next Nature Network programmeerbaar. De ECO Coin maakt gebruik van blockchaintechnologie, dezelfde technologie achter bitcoin. Het 'minen' van bitcoins kost echter heel veel energie en is daarom niet duurzaam. Van Mensvoort heeft daar iets op bedacht.

In onderstaande podcast vertelt Van Mensvoort hoe de ECO Coin werkt, waarin de munt verschilt van andere duurzame munten en waarom het gebruik van blockchaintechnologie de munt niet minder duurzaam maakt.  

Dit fragment maakt onderdeel uit van een complete podcast. Abonneer je op de podcast via Soundcloud, iTunes of op je telefoon via een podcastapp. Zoek op: DuurzaamBV.

Interview: John van Schagen | Afbeelding: Adobe Stock