30-07-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het nieuwe datacentrum van netbeheerder Ziggo ontvangt het 200ste BREEAM-certificaat voor duurzame nieuwbouw in Nederland.

Het kabelbedrijf verdiende voor het Bredase gebouw een BREEAM-NL-certificering voor Datacentra van drie sterren (Very Good) voor Nieuw. De besparingen in het gebouw zijn vooral gericht op energie- en waterverbruik. Zo gebruikt het datacentrum directe vrije koeling, waardoor het energieverbruik ruim 40 procent lager ligt dan in een vergelijkbaar datacentrum.

Voor vrije koeling is nauwelijks mechanische koeling nodig en is het waterverbruik relatief laag. Bijzonder aan het gebouw is verder de modulaire bouw. Daarnaast is dit centrum zo gebouwd dat bijna alle materialen herbruikbaar zijn als het ergens anders zou worden neergezet.

Duurzame ICT

In 2013 ontving Ziggo het eerste BREEAM-certificaat dat speciaal voor datacentra is ontwikkeld. De eisen wijken af van die aan gewone kantoorgebouwen, omdat het energie- en watergebruik hoger zijn. Ziggo zegde eerder al toe zijn nieuwe datacentra duurzaam te willen bouwen. Het kabelbedrijf gaat ook de bestaande centra verduurzamen. Inmiddels heeft het bedrijf al meer dan tien certificeringen ontvangen voor opgeleverde datacentra en gebouwen die zich nog in de ontwerpfase bevinden.

Ziggo wil de komende jaren tussen de tien en twintig regionale en lokale nieuwe datacentra bouwen en deze allemaal laten certificeren. In de centra zijn de informatie- en communicatieapparatuur voor de kabelnetwerken ondergebracht.

Bron: BREEAM, Duurzaamgebouwd | Foto: BREEAM

Doet u mee aan onze enquête?

Het gebruik van internet neemt rap toe. We gebruiken steeds meer apparaten, zoals smartphones en tablets, waarmee we steeds meer data versturen. Daarmee neemt ook het energieverbruik van de globale ICT-sector toe.

We willen graag uitvinden hoe het Nederlandse bedrijfsleven aankijkt tegen deze ontwikkeling. Help ons door in vijf minuten een enquête in te vullen. Alvast hartelijk dank!

Naar de enquête