04-06-2018 13:30 | Door: Rianne Lachmeijer

De CO2-uitstoot van openbare verlichting verminderen, met dat doel start Avans Hogeschool samen met acht Europese partners een grootschalig onderzoek naar de inzet van slimme openbare verlichting. Een subsidie van € 3,5 mln maakt dit mogelijk.

De CO2-uitstoot van openbare verlichting moet fors worden teruggebracht, stelt Avans Hogeschool. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door ledverlichting te installeren, lampen te dimmen, verlichting te installeren die pas aanspringt als een voorbijganger passeert of lampen die op afstand bedienbaar zijn.

Volgens Avans Hogenschool zetten nog weinig lokale en regionale overheden in op slimme openbare verlichting. Niels Rijnders, projectleider en manager van het Expertisecentrum Sustainable Business van Avans Hogenschool, stelt dat dit komt door gebrek aan kennis en onzekerheid over financiën, de gevolgen voor de natuur en de sociale en verkeersveiligheid.

Pilots op het platteland en in de stad

Het driejarig onderzoeksproject Smart Light Concepts wil daar verandering in brengen. Tijdens het onderzoek worden zeven pilots opgezet met verschillende koolstofarme verlichtingstechnieken, zoals dimmen, afstandsbediening, sensoren, dynamische optimalisatie en laagspanning. Deze pilots vinden plaats in verschillende omgevingen van het platteland tot in de stad.

Lees ook: Nieuwe lantaarnpaal van Philips Lighting: connectiviteit en licht in één

Bron: Avans Hogeschool | Afbeelding: Avans Hogeschool