07-06-2018 12:00 | Door: Britt van den Elshout

ING heeft op vastgoedbeurs Provada de Energierobot geïntroduceerd. De robot moet verspilling van duurzaam opgewekte energie in gebouwen voorkomen. Op dit moment wordt circa 50 procent van alle duurzame energie in Nederland door gebouwen verspild.

Doordat 70 procent van de klimaatinstallaties niet goed is afgesteld, staat bijvoorbeeld de verwarming onnodig aan of worden ruimtes verlicht terwijl er niemand aanwezig is. Gebouwen met energielabel A kunnen op deze manier het verbruik van energielabel G hebben.

Identificatie van energiebesparingsmogelijkheden

De energierobot moet hier verandering in brengen. Door middel van algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen, vergelijkt de robot de gegevens met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee wordt tot 15 procent aan energiebesparingsmogelijkheden geïdentificeerd. Dat staat gelijk aan de helft van het totaal aan duurzaam opgewekte energie in Nederland.

Beheerders, installateurs, energiebedrijven en gebruikers weten zo snel en goedkoop hoe ze het energiemanagement in hun gebouwen kunnen verbeteren. Hierdoor is er minder energie en onderhoud nodig, verouderen installaties minder snel en wordt onnodige CO2-uitstoot vermeden.

ING biedt de energierobot aan voor alle klanten van de vastgoedtak ING Real Estate Finance (ING REF). In potentie kan de energierobot zo jaarlijks € 30 mln aan energiekosten en 92.000 ton aan CO2-uitstoot besparen, zonder dat hiervoor extra investeringen nodig zijn voor klanten van ING.

'Sneller, efficiënter en grotere impact'

De robot is ontwikkeld in samenwerking met verduurzamingsadviesbureau CFP Green Buildings. Bram Adema, directeur van CFP: “Tot dusver was de aanpak van energieverspilling in gebouwen tijdrovend. Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit 24/7 volledig automatisch kan. Omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan, kunnen installateurs en energieconsultants efficiënter werken en grotere impact hebben.”

Lees ook: 

Bron: ING | Foto: Adobe Stock