21-08-2018 13:32 | Door: Rianne Lachmeijer

In samenwerking met DeepMind zet Google in op kunstmatige intelligentie voor de koeling van haar datacenters. Na twee jaar van menselijke aansturing gaat het kunstmatig intelligentiesysteem van Google nu zelf de koeling van datacenters aansturen.

In 2016 ontwikkelden Deepmind en Google het systeem met het idee dat zelfs kleine efficiëntieverbeteringen tot significante energiebesparingen zouden leiden. Nu blijkt dat het systeem al een energiebesparing van ongeveer 30 procent gerealiseerd heeft, in de eerste maanden dat het zichzelf aanstuurt.

De verwachting is dat deze besparingen nog verder zullen oplopen, omdat het systeem zal verbeteren op basis van ervaring.

Lees ook: Microsoft laat een datacentrum in zee zakken

Systeem profiteert van winterse omstandigheden

In een blog op de website van Deepmind wordt Dan Fuenffinger, een data centre operator van Google geciteerd: “Het was geweldig om te zien dat een kunstmatig intelligentiesysteem leert om te profiteren van winterse omstandigheden door kouder water dan normaal te produceren, waardoor de energie die nodig is voor koeling binnen het datacenter vermindert. Regels worden niet beter naarmate de tijd verstrijkt, maar kunstmatige intelligentie wel.”

Elke vijf minuten neemt het systeem van Deepmind een snapshot van de koeldata uit de datacenters. Op basis van deze data voorspelt het systeem welke combinatie van acties tot energiereductie leidt. Als de meest energiebesparende mogelijkheid voldoet aan interne veiligheidsvoorschriften wordt hiervoor gekozen. Het werk van het kunstmatig intelligentiesysteem kan nog steeds handmatig bijgestuurd worden door medewerkers van het datacentrum.

Deepmind spreekt van een primeur en ziet kansen om het systeem ook in andere sectoren toe te passen.

Energieverbruik van datacenters

Vaak wordt er gewezen op het grote energieverbruik van datacenters. Volgens Alex Bik, technisch directeur bij datacenter BIT is dit beeld onterecht. Hij stelt in onderstaande podcast dat de datacenterbranche juist voorloper kan zijn als het gaat om energiezuinige maatregelen.

Meer podcasts luisteren? Ga naar onze podcast verzamelpagina. Abonneren kan ook: via Soundcloud of podcastapps zoals DoublePod.

Bron: Deepmind | Afbeelding: Deepmind