24-01-2019 15:29 | Door: Bas Joosse

De recycling van e-waste moet verbeterd worden. Als dat niet gebeurt, wordt er in 2050 120 miljoen ton e-waste weggegooid.  Dat stellen zeven organisaties van de Verenigde Naties in het rapport ‘A new circular vision for electronics’ dat donderdag is gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in Davos.

Technologie is de bron van veel vooruitgang, maar zorgt ook voor vervuiling. E-waste is de snelst groeiende bron van afval. In 2018 werd naar schatting 48,5 miljoen ton elektrische -en elektronische apparaten weggegooid. Volgens de Verenigde Naties zal die  hoeveelheid in 2050 meer dan verdubbelen als er niets verandert. Op dit moment wordt wereldwijd ongeveer twintig procent van de apparaten gerecycled.

Download het rapport

Ontwikkelde landen

De grootste producenten van e-waste zijn volgens het rapport Australië, China, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Korea, de landen in de Europese Unie en Japan. In de VS en Canada ‘produceert’ iedere inwoner gemiddeld 20 kilo e-waste per jaar. In de EU-landen is dit 17,7 kilo. In Afrika wordt gemiddeld 1,9 kilo per persoon weggegooid. Vanuit de Europese Unie wordt jaarlijks 1,3 miljoen ton aan e-waste illegaal geëxporteerd naar ontwikkelingslanden.

Nieuwe visie

Het rapport ‘A new circular vision for electronics’ pleit voor een nieuwe visie op de consumptie en productie van elektronische en elektrische apparaten. In een ton smartphones zit 1.000 keer meer goud verwerkt dan in een ton gouderts. De grootste voorraden van waardevolle materialen liggen op vuilnisbelten of bij mensen thuis. “Met deze grondstoffen moet meer gedaan worden”, stelt het rapport. De e-waste is nauwelijks afbreekaar en vormt daarnaast een bedreiging voor de volksgezondheid.

Lees ook: Wecycle: ‘E-waste is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid’

Miljarden waard

De e-waste die nu in de vuilnisbak belandt, is miljoenen waard. Het rapport gaat uit van minimaal $ 62,5 miljard. Dat is gelijk aan het bruto binnenlands product van Kenia. Wereldwijd hebben 123 landen een lager bruto binnenlands product dan de berg afval waard is. Die waarde kan nog veel groter worden, staat in het rapport.

Die hogere waarde kan bijvoorbeeld bereikt worden door producten opnieuw te gebruiken. Producenten moeten bereid zijn om apparaten te repareren, of om gebruikte onderdelen opnieuw te gebruiken voor nieuwe producten. Een circulaire aanpak kan ook de kosten van elektronica omlaag brengen: in 2040 kan de prijs voor consumenten met 14 procent dalen, voorspelde de Ellen MacArthur Foundation vorig jaar.

Lees ook: succesvolle samenwerking start-up en corporate: oplossing voor een nieuwe markt

Bron: World Economic Forum | Afbeelding: Adobe Stock