13-03-2019 07:33 | Door: Bas Joosse

Cruiseschepen kunnen op diverse manieren verduurzamen. Naast een duurzame brandstof kan ook de energieconsumptie van het schip worden teruggedrongen. Het Zwitserse bedrijf ABB heeft met software van het Nederlandse softwarebedrijf Arkitech de koeling aan boord van een cruiseschip aangepast. Dat leverde een forse energiebesparing op.

Het schip La Suprema van de Italiaanse cruisemaatschappij GNV is het eerste schip waarbij de besturing van de koeling voor verwarming, ventilatie en airconditioning aangepast wordt. Bij initiatieven om energie te besparen aan boord van schepen, wordt vaak gekeken naar de aandrijving. “GNV is vastberaden om te investeren in moderne en geavanceerde oplossingen om de energieprestaties van onze vloot te verbeteren”, stelt Antonio Campagnuolo, directeur marine operations bij GNV.

Software aanpassingen  

De aanpassing is gedaan met software van het Nederlandse bedrijf Arkitech. Door middel van algoritmes en realtime data als weersvoorspellingen wordt de koeling aangestuurd. Volgens ABB leverde een pilot goede resultaten op. Het doel van de proef was om het energieverbruik met 10 procent te verminderen. Uiteindelijk werd dit 18 procent. Maandelijks bespaart de rederij hierdoor ongeveer 70 megawattuur aan energie.

“Dit is een goed voorbeeld van de efficiëntie die behaald kan worden op schepen, als de eigenaren zich committeren aan de oplossingen van ABB”, zegt Daniele Patuelli, vice-president Marine & Ports Italië bij ABB. “Onze strategie voorziet in een elektrische, digitale en connected toekomst voor de scheepvaart.”

Uitdagingen

De scheepvaart staat de komende jaren voor grote duurzaamheidsuitdagingen. In 2030 moeten alle schepen wereldwijd gemiddeld 40 procent minder CO2 uitstoten dan in 2008. Voor het verminderen van die uitstoot wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling van duurzame brandstoffen, zoals stookolie met een laag zwavelgehalte of waterstof. Het Britse bedrijf Rolls-Royce ontwikkelde vorig jaar een opslagbatterij waarmee schepen efficiënter met hun energieverbruik kunnen omgaan.

Bron: ABB | Afbeelding: Adobe Stock