03-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De IT-concerns Microsoft, Dell en Asus zijn in 2013 duurzamer gaan werken. De drie bedrijven zetten zich in voor duurzame tinwinning in Indonesië en zijn transparanter over de herkomst van grondstoffen.

Volgens de milieuorganisatie Milieudefensie heeft Microsoft bevestigd dat het concern zich aansluit bij de tinwerkgroep van het Initiatief Duurzame Handel. Eerder deden grote elektronicaproducenten als Philips, LG, Sony en Apple al hetzelfde. Philips kondigde vorig jaar al aan zich binnen de sector sterk te maken voor de verduurzaming van de tinwinning. HTC, het Chinese Huawei en Nintendo blijven nog achter.

Wereldwijd gebruiken elektronicaconcerns zo'n 4 miljoen kilo tin per jaar voor de fabricage van smart phones en tablets. Ongeveer een derde deel is afkomstig van de tinzanden op de Indonesische eilanden Bangka en Belitung (het voormalige Billiton), voor de kust van Sumatra. Indonesië is samen met China de grootste leverancier van tin.

Het afgraven van tinzanden betekent volgens Milieudefensie een aanslag op de natuur en de gezondheid van de inwoners van de eilanden. Met relatief eenvoudige maatregelen is de impact te verminderen, zegt Evert Hassink van de milieuorganisatie. Bedekken en herbeplanten van oude mijngebieden draagt al bij aan het herstel.

Bron: Milieudefensie, IDH | Foto: Michael Kelley, via Flickr