29-10-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een smartphone kan steeds meer, al gaat dat ten koste van de batterijduur. Even wat filmpjes bekijken of de GPS aanzetten en de batterij is zo leeg.

Hiervoor heeft Eta Devices, een spin-off van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een oplossing bedacht. Een batterij staat zo snel in het rood omdat er constant maximaal vermogen wordt gevraagd. Ook als de gebruiker alleen een mailtje wil lezen.

Na bijna tien jaar onderzoek heeft Eta Devices een chip ontwikkeld die de batterijcapaciteit aanpast aan de vraag. De technologie is vergelijkbaar met een supersnelle versnellingsbak die om de paar nanoseconden de vraag berekent en de batterijcapaciteit hierop aanpast.

Volgens Joel Dawson, mede-ontwikkelaar van de technologie, is dit de oplossing voor een hogere efficiëntie. Volgens hem wijzen diverse tests uit dat de chip een gemiddelde efficiëntie bereikt van ruim 70 procent.

Eta Devices heeft al contact gelegd met smartphone-fabrikanten. De eerste telefoons met de chip verschijnen volgend jaar op de markt. Volgens Dawson is de levensduur van de batterij bovendien twee keer zo lang.

Bron: phys.org | Foto: Martin Maciaszek, via Flickr