16-09-2019 14:43 | Door: Rianne Lachmeijer

Met satellietdata de daadwerkelijke impact van bedrijven op hun natuurlijke omgeving meten. Door een samenwerking met het geodata-analysebedrijf Satelligence krijgt vermogensbeheerder Actiam dit extra instrument in handen om ontbossing tegen te gaan.

Ontbossing draagt bij aan de groeiende uitstoot van broeikasgassen. Daarmee is er sprake van een directe link tussen ontbossing en klimaatverandering. Om die reden heeft Actiam onder andere als doel gesteld om ervoor te zorgen dat de beleggingsportefeuille in 2030 niet bijdraagt aan ontbossing. De vermogensbeheerder beheert circa € 60,5 mrd. Onder andere verzekeraars, pensioenfondsen en banken zijn klant van Actiam.

Het tegengaan van ontbossing is belangrijk voor de realisatie van financieel en maatschappelijk rendement, stelt Dennis van der Putten, director sustainability & corporate strategy bij Actiam. Daarnaast maakt het onderdeel uit van het risicomanagement binnen de beleggingsportefeuille.

“De beschikbaarheid van gegevens rondom dit onderwerp staat echter nog in de kinderschoenen. Satelligence stelt ons, door een wereldwijd bereik, in staat om op basis van actuele gegevens nog beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen, hierover verantwoording af te leggen naar onze klanten en tegelijkertijd onze doelstellingen te realiseren”, aldus Van der Putten.  

Data over ontbossing

Satelligence gebruikt radar- en optische satellietbeelden en Artificial Intelligence (AI) om continu geactualiseerde informatie over wereldwijde ontbossing, trends en oorzaken te leveren. Zo kan Actiam via de data-analyses van Satelligence veranderingen in vegetatiebedekking, als gevolg van plantageontwikkeling of brandschade, detecteren en kwantificeren. Daarmee wordt de daadwerkelijke impact van bedrijven op hun natuurlijke omgeving inzichtelijk en kan Actiam daarover met bedrijven in gesprek gaan. De vermogensbeheerder ziet technologie als belangrijke aanjager voor verandering binnen de financiële sector.

Niels Wielaard, managing director van Satelligence: “Ontbossing wordt onder andere door De Nederlandsche Bank (DNB) aangemerkt als serieus duurzaamheidsrisico voor de financiële sector. Wij helpen financiële instellingen om risico’s als ontbossing, biodiversiteitsverlies en waterschaarste te identificeren en waar mogelijk te mitigeren. Door de samenwerking met Actiam kunnen we laten zien hoe voortgang meetbaar gemaakt kan worden en hoe de financiële sector direct haar impact inzichtelijk kan maken.”

Niet alleen financiële instellingen zetten satellietdata in om ontbossing tegen te gaan. Zo maakte Nestlé vorig jaar bekend dat het gebruik gaat maken van het verificatiesysteem van Starling om ervoor te zorgen dat er geen ontbossing meer plaatsvindt in de toeleveringsketen van palmolie.

Lees ook:

Bron: Actiam | Afbeeldingen: Adobe Stock en Actiam