11-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nooit meer aan het stopcontact? Fitness tracker Ampy motiveert om te bewegen en laadt tegelijkertijd je telefoon op met kinetische energie.

Een crowdfundingcampagne voor het apparaat is maandag succesvol afgerond. Smartphones worden steeds slimmer maar de batterijtechnologie blijft achter. De bedenkers van Ampy waren het zat dat hun telefoons halverwege de dag al moesten worden opgeladen. “We zijn allemaal actieve mensen, dus we dachten dat er een manier moest zijn om de bewegingsenergie van dagelijkse bezigheden te gebruiken om onze telefoons op te laden”, zegt Ampy-CEO Tejas Shastry tegen de website Co.EXIST.

Volgens de makers zijn 10.000 stappen genoeg om een telefoon op te laden voor drie uur gebruik. Een half uur hardlopen of een uur fietsen is goed voor het dubbele. De gadget is ongeveer even groot als een mobiele telefoon en kan aan een armband gedragen worden of los in een tas of broekzak. De teller houdt niet alleen het aantal stappen bij maar ook hoeveel calorieën de gebruiker verbrandt, hoeveel energie er is opgewekt en hoeveel CO2-uitstoot de drager heeft vermeden.

Volgens Shastry zou de technologie achter Ampy in de toekomst worden ingebouwd in telefoons en andere draagbare apparaten. Vraag is echter of het systeem genoeg stroom kan leveren om batterij vretende smartphones helemaal onafhankelijk van het stopcontact te maken.

Bron: Ampy, Co.Exist | Foto: Ampy