11-11-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Microsoft heeft een klein, zelfvoorzienend datacentrum geopend in de Amerikaanse staat Wyoming. Het centrum draait op biogas en brandstofcellen.

Het datacentrum ligt naast een afvalwaterzuiveringsinstallatie, die biogas produceert. Microsoft gebruikt het gas als energiebron voor brandstofcellen, die op hun beurt de servers van elektriciteit voorzien. De kracht van het datacentrum is volgens Microsoft de bescheiden schaalgrootte. De locatie verbruikt slechts 200 kilowatt. De afvalwaterzuivering kan daardoor in de hele energiebehoefte voorzien.

 

Partnerschap

 

Het project is een partnerschap van Microsoft met Siemens en FuellCell Energy. Siemens levert daarin de software om de brandstofcellen van FuellCell Energy te reguleren.

Microsoft ziet in de toekomst een verschuiving van de gigantische, energieslurpende datacentra naar centra die precies zo groot zijn als lokale energievoorziening toestaat. Doordat de energieopwekking plaatsvindt vlakbij de plek waar het nodig is, nemen de verliezen in het systeem af. Microsoft berekende eerder al dat dit ontwerp twee keer zo efficiënt is als de grote centra.

Om zijn grotere datacentra van stroom te voorzien, kocht Microsoft in 2013 en 2014 de volledige productie van twee windmolenparken. De ICT-reus wil CO2-neutrale bedrijfsvoering in het concern te bevorderen, en hanteert daarvoor een interne CO2-prijs. Elke bedrijfstak is daardoor financieel verantwoordelijk voor de eigen CO2-uitstoot.

Bron: Microsoft, Sustainable Business | foto: Robert Scoble, via Flickr