12-11-2014 11:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

LinkedIn heeft een nieuw software-raamwerk ontwikkeld dat data opdeelt in blokken. Met de algoritmes kan de netwerksite efficiënter gebruik maken van zijn rekenkracht.

LinkedIn heeft naar eigen zeggen wereldwijd 332 miljoen gebruikers. De berg data die het bedrijf verzamelt en analyseert over het gedrag van die gebruikers en hun onderlinge verbanden, is enorm. De zakelijke netwerksite dreigde daardoor tegen de grenzen van zijn rekenkracht aan te lopen.

Cubert, zoals het nieuwe systeem heet, wordt bovenop de bestaande software geplaatst. Het raamwerk deelt beschikbare data op in hapklare blokken. Dat maakt het gemakkelijker om rekenkrachtbesparende algoritmes toe te passen. Dat vermindert de serverbelasting en bespaart daarmee op het elektriciteitsverbruik. Bovendien zijn de data inzichtelijker voor de ICT-experts van LinkedIn. Als Cubert met de gegevens klaar is, kan het bestaande data-analysesysteem van LinkedIn er verder mee aan de slag.

LinkedIn heeft het script voor Cubert open source gemaakt. Bedrijven die met dezelfde problemen worstelen als de netwerksite, kunnen de algoritmes daardoor ook toepassen.

Bron: LinkedIn, Gigaom | foto: Nan Palmero, via Flickr