18-11-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Stofzuigerfabrikant Elektrolux komt nu ook met een digitale kruimeldief. Want onopgeruimde e-mail veroorzaakt nogal wat CO2-uitstoot.

Servers gebruiken veel energie, ook e-mailservers. De Britse krant The Guardian berekende ooit dat één enkele email gedurende zijn leven daardoor goed is voor 4 gram CO2-uitstoot. Antivirusbedrijf McAfee schat dat alle spam die jaarlijks verstuurd wordt, ongeveer 22 miljoen ton CO2 oplevert. Berichten met grote bestanden in de bijlage zijn de grootste veroorzakers van emissies.

De Zweedse stofzuigerbouwer Elektrolux heeft daarom een widget gemaakt voor koppeling aan Gmail, de e-maildienst van Google. Volgens het bedrijf heeft de gemiddelde Gmailgebruiker 8.000 e-mails in zijn postbus. Het programmaatje van Elektrolux analyseert die e-mails en maakt inzichtelijk hoeveel CO2-uitstoot het gevolg is van al dat mailverkeer. De gebruiker kan kiezen of de digitale stofzuiger vervolgens alle mails van drie jaar of ouder mag weggooien, alleen de e-mail met reclame verwijdert, of een opruimvorm die daartussenin ligt.

Bron: Co.EXIST, CleanTechnica | foto: Elektrolux