21-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Het Amerikaanse bedrijf QD Vision heeft een nieuw type lichtbron ontwikkeld die televisies zuiniger maakt. Lcd-schermen verbruiken daardoor 20 procent minder stroom.

Deze week won het bedrijf met de innovatie de Presidential Green Chemistry Challenge Award, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

Beelden op televisie zijn opgebouwd uit rode, blauwe en groene pixels. Een lcd-televisie bouwt die pixels op met kleurenfilters die elk specifiek één van deze drie kleuren doorlaten. In een conventionele lcd-televisie worden die filters beschenen met een witte lamp. Dat betekent echter dat de energie van alle andere kleuren licht dan rood, blauw en groen door het filter wordt geabsorbeerd. Wit licht is immers opgebouwd uit alle kleuren van de regenboog.

 

Verbeteringen

 

De lichtbron van QD Vision produceert specifiek rood, blauw en groen licht. Al het licht wordt daardoor gebruikt om het televisiebeeld te produceren en er gaat geen energie verloren in de filters. De technologie van QD Vision is zo niet alleen energiezuiniger, de kleuren die de televisie weergeeft zijn ook levendiger. Het productieproces vergt daarnaast minder giftige oplosmiddelen en er komt minder cadmium aan te pas.

QD Vision is een start-up die is ontstaan uit het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De technologie heeft de aandacht getrokken van elektronicagigant Sony en een Chinese producent van televisietoestellen. Sony past de energiezuinige technologie toe in de Bravia-lijn.

Bron: Phys.org | Foto: Francois Bester, via Flickr