24-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Spaanse telecom bedrijf Telefonica heeft een overeenkomst gesloten met de Israelische start-up eVolution Networks. Toepassing van slimme stand-by software maakt GSM-zendstations in Latijns-Amerika 35 procent energiezuiniger.

GSM-basisstations staan normaliter continu aan, op vol vermogen. Het door eVolution ontwikkelde systeem speelt dynamisch in op de werkelijk vraag naar netwerkcapaciteit. Het brengt zowel het energieverbruik als de operationele kosten omlaag.

Zelflerend

De software van eVolution Networks analyseert de netwerkdekking in een gebied. Ook de variatie over een bepaalde periode van het telefonieverkeer op de mobiele netwerken is daarin meegenomen. Op basis van die informatie besluit het zelflerende systeem autonoom om onderbenutte GSM-zendmasten af te regelen of tijdelijk helemaal uit te zetten. Dat levert energiebesparing op zonder dat de kwaliteit van de telefonieservice in het geding komt.

eVolution Networks leverde eerder systemen aan een mobiele provider op Jamaica. Telefonica wil de technologie toepassen in Latijns-Amerika. Financiële details van de deal zijn niet bekend gemaakt.

Bron: Reuters | Foto: Ervins Strauhmanis, via Flickr