09-01-2015 15:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse bedrijf CoolChip Technologies heeft tijdens de elektronicabeurs CES een super-efficiënte koeler voor computerprocessors gepresenteerd.

De ventilator bevindt zich in het stadium van werkend prototype. Volgens CoolChip komt een consumentenversie binnen enkele maanden op de markt. De specificaties voor de nieuwe fan gaan al een tijd rond op verschillende elektronicawebsites. Tijdens de CES in Las Vegas heeft de start-up voor het eerst een demonstratie laten zien.

Computerprocessors (CPU's) zijn voor hun koeling afhankelijk van een of twee ventilatoren. Die verbruiken veel stroom, nemen ruimte in en maken lawaai. Het nieuwe model van CoolChip Technologies, een start-up ontstaan uit het Massachussetts Institute of Technology (MIT), fungeert als warmtewisselaar en ventilator. Met dit verschil dat de traditionele fan is vervangen door een set statische, verticale lamellen op een draaischijf. De koperen basisplaat geeft de warmte af die vervolgens van bovenaf in de ventilator wordt gezogen en gekoeld afgegeven.

Prijs

De kinetische koeler, zoals het bedrijf de fan noemt, is 50 procent efficiënter dan een conventionele ventilator, de helft kleiner en bijna geluidloos. Het Amerikaanse bedrijf Cooler Master brengt het product op de markt. De prijs zou niet veel hoger liggen dan voor een gewone fan. Het elektronicaconcern Microsoft zou al interesse hebben getoond voor toepassing in de XBox One.

In 2011 won CoolChip Technologies de Clean Energy Prize van het MIT ter waarde van $ 200.000 voor hun onderzoek naar efficiëntere processorkoeling in datacentra. Het consumentenmodel dat binnenkort op de markt verschijnt, is daarvan een spin-off.

Bekijk het filmpje van CoolChip Technologies:

 Bron: CoolChip Technologies, Spectrum IEEE | Foto: CoolChip Technologies