10-08-2012 14:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bedrijven besteden te weinig aandacht aan het energieverbruik van hun IT-park. Dat kost miljoenen euro’s per jaar, zegt IT-specialist Fujitsu.

Fujitsu wijt dit vooral aan het gebrek aan inzicht dat eindgebruikers hebben in het energieverbruik van hun ICT. “Als je kijkt naar auto’s en wasmachines, dan heb je simpele labels die goed weergeven hoeveel energie een apparaat verbruikt,” zegt Albert Ulfman, Senior Product Marketing Manager bij Fujitsu. “Dat bestaat niet voor computers en andere hardware.”

Bij veel bedrijven gaat er dan ook te weinig aandacht uit naar het thema van energie. Tenders richten zich nog steeds met name op technische criteria als processorsnelheid en de grootte van de harde schijf. “Energieverbruik komt hoogstens terug als soft criterium.”

Het is heel Nederlands. We besparen liever een tientje aan de voorkant, ook al kunnen we dat drie keer terugverdienen. Albert Ulfman, Fujitsu

Ulfman signaleert bij veel bedrijven daarnaast een split in verantwoordelijkheden. “De IT-manager kijkt bij de aanschaf wel naar de kostprijs, maar heeft geen oog voor de kosten in het gebruik. Die verantwoordelijkheid ligt vaak bij de facility manager.”

Ulfman: “Het is heel Nederlands. We besparen liever een tientje aan de voorkant, ook al kunnen we dat drie keer terugverdienen.”

Normen

Alles bij elkaar kost het verwaarlozen van energiekosten het Nederlandse bedrijfsleven tientallen miljoenen euro’s per jaar. “Bij gemiddeld gebruik kost een oude pc grofweg €10 per jaar meer aan energie dan een nieuwe. Tel uit: er zijn ongeveer 6 miljoen zakelijke pc’s in Nederland.” Daar komt hardware zoals printers en servers, alsmede de consumentenmarkt dan nog bij.

Naast een betere inzet van energiebeheer pleit Ulfman voor meer inzicht. “Een energielabel zoals voor wasmachines en auto’s zou goed werken voor pc’s, met normen die regelmatig worden aangescherpt. Ook moeten we meer bewustzijn creëren. Fujitsu wil daarvoor samenwerken met belangenorganisaties zoals Greenpeace.”

Recycling

Het Japanse Fujitsu boekte in 2011 een omzet van €46 mrd en onderscheidt zich van concurrenten als Apple en HP doordat het de volledige productieketen in eigen handen heeft. Dat maakt het mogelijk om in het productontwerp al rekening te houden met de recycling na het gebruik. Zo zijn de gebruikte materialen en het ontwerp van het moederbord aangepast sinds deze gedachte is ingedaald.

Het technologiebedrijf recyclet oude hardware op een faciliteit in Augsburg. “Grote organisaties leasen hun IT-apparatuur en dat komt elke 3 tot 4 jaar terug. Doordat de prijzen voor zeldzame metalen flink zijn gestegen is de business case voor recycling al te maken.”

Oude computers naar ontwikkelingslanden sturen levert meer op dan recyclen.

Vreemd genoeg concurreert recycling echter met hergebruik: veel computers worden naar ontwikkelingslanden gestuurd. Dat levert meer op dan recyclen. “Maar vaak worden deze pc’s ook weer niet ingezet en belanden ze op een stortplaats. Dat blijft zonde.”