28-01-2015 10:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De ontwikkelingsorganisatie Hivos heeft een infographic ontwikkeld over groene stroom. Die geeft grootverbruikers in een oogopslag inzicht in het aanbod van groene stroomproducten.

Tussen de diverse producten die energiebedrijven en stroomproducenten aanbieden, bestaan grote verschillen. “Veel bedrijven zijn niet op de hoogte van het uitgebreide aanbod van veel energieleveranciers”, zegt Marieke Kragten, verantwoordelijk voor groene ICT bij Hivos. “Juist deze niet-standaardproducten bieden bedrijven een kans zich te onderscheiden als duurzaam bedrijf.”

Op maat

Eind vorig jaar presenteerde Hivos een groot onderzoek naar groene stroom. Eneco bleek van de energiereuzen de meest duurzame. De vier kleine bedrijven Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent behaalden de beste resultaten met een volledige score van tien punten.

Volgens Kragten is het positief dat alle bijna alle leveranciers duurzame groene stroomproducten aanbieden. Er is veel keuze en energieleveranciers bieden voldoende op maat gemaakte producten aan grootverbruikers.

Datacentra

Volgens Hivos is het met name voor grootverbruikers als datacentra van belang dat zij inzicht krijgen in het aanbod aan groene stroomproducten om de ICT-sector duurzamer te maken.

Op dit moment voert de organisatie een onderzoek uit naar het type stroomproduct dat de grootste commerciële datacentra van Nederland gebruiken. De resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met een soortgelijk onderzoek in 2014. Hivos rekent op een verschuiving naar de groene stroomproducten die daadwerkelijk bijdragen aan een afname van de CO2-uitstoot. Dit is de enige manier waarop de snel groeiende sector haar uitstoot in de klauw kan houden.

Transparantie

Groene stroom daagt niet automatisch bij aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Daarom pleit de organisatie voor meer transparantie. Energieleveranciers zouden meer inzicht moeten geven in de samenstelling van hun groene stroomproducten. Vaak ontbreekt informatie over de herkomst van biomassa en stroomproducten met een Garantie van Oorsprong (GvO). GvO-stroom is vooral afkomstig van waterkrachtcentrales in Scandinavië.

In de productielanden zelf is er weinig tot geen belangstelling voor en er is een groot overschot. Daardoor ontstaat vanuit de markt geen druk om te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Daarmee is dit type GvO-stroom geen oplossing voor het terugdringen van de CO2-uitstoot of verbetering van de energie-efficiëntie.

“Het is belangrijk dat consumenten en grootverbruikers weten wat ze kopen als ze voor een bepaald product kiezen”, zegt Kragten. “En we laten ons graag verrassen door innovatieve maatwerkoplossingen voor groene stroom voor grootverbruikers.”

Bron: Hivos | Foto: Hivos