06-02-2015 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Universitair Medisch Centrum Groningen beschikt over het duurzaamste datacentrum van de Nederlandse ziekenhuizen.

Het nieuwe datacentrum van het UMCG is een van de duurzaamste centra in Nederland, zegt accountmanager Eize de Jong van Croon Elektrotechniek. "Het is een topprestatie onder de Nederlandse ziekenhuizen." Croon en Wolter Dros tekenden voor het ontwerp en de complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Het UMCG gebruikt de technologie van ingenieursbureau Deerns voor buitenluchtkoeling. Green Cooling for Data Centres werkt zonder energieslurpende koelmachines. Dat levert het datacentrum een extreem lage PUE van 1,2 op. Power Usage Effectiveness is de internationale maatstaf voor de energie-efficiëntie van een datacentrum. Daarnaast is het Groningse datacentrum voorzien van  een warmtepomp en een grijswaterinstallatie.

Volgens het UMCG groeit het dataverkeer van het ziekenhuis explosief door de toegenomen digitalisering. Vooral de afdeling radiologie draagt hier sterk aan bij. Uitbreiding van het bestaande datacentrum in de binnenstad van Groningen was daarom niet mogelijk. Het nieuwe datacentrum op het industrieterrein Eemspoort is ontworpen voor een megawatt aan rekenkracht. Daarmee is het geschikt voor de opslag van alle data van het UMCG tot 2030.

Bron: UMCG, Deerns, Croon Elektrotechniek | Foto: Croon Elektrotechniek