04-02-2015 12:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuw type netwerkkabel kan het stroomverbruik van een datacentrum aanzienlijk verminderen. De kabel is dunner, flexibeler en vangt minder warmte.

De Mini-6a UTP-kabel van het Amerikaanse bedrijf Quabbin Wire & Cable is dunner en flexibeler doordat het plastic vulmiddel is weggelaten. De netwerkkabel is 23 procent dunner en 33 procent lichter. Dat meldt de website DatacenterDynamics.

Het bedrijf claimt dat de aanpassing mogelijk is omdat de hoge standaarden voor de 6a niet altijd nodig zijn. Die moet een signaal tot 100 meter ver brengen zonder kwaliteitsverlies. De Mini-6a haalt 56 meter. Volgens Quabbin is dat voor de meeste bedrijven ruim voldoende.

Prestaties

Zwaardere standaard netwerkkabels hebben de neiging om warmte te vangen. Dat leidt tot oververhitting en dus mindere prestaties van servers of schakelkasten. Ook moet de airco extra hard werken om een datacentrum of serverruimte te koelen. Om die reden heeft het Nederlandse datacentrum Evoswitch aparte kabelgoten laten aanleggen om de warmte te isoleren.

Volgens Quabbin genereert de dunnere kabel minder warmte en draagt bij aan een lagere elektriciteitsrekening. Dat levert bovendien een lagere PUE op, de maatstaf voor energie-efficiëntie van een datacentrum. Een lage PUE is voor veel klanten die rekenkracht nodig hebben een voorwaarde om met een bedrijf in zee te gaan.

De mini-6a gaat de standaard UTP-kabel niet vervangen, maar komt op de markt als alternatief voor datacentra waar ruimtegebrek en flexibiliteit belangrijke thema's zijn.

Bron: Quabbin, DatacenterDynamics | Foto: Quabbin