24-02-2015 13:48 | Door: Willemien Groot

Microsoft zoekt kleinschalige oplossingen voor energie-efficiëntie in zijn datacentra. De nieuwste pilot is gericht op kleine brandstofcellen voor individuele server-racks in plaats van het hele datacentrum.

De computergigant werkt in het proefproject samen met de jonge start-up Redox Power Systems. Beide partijen kregen een subsidie van het Amerikaanse ministerie van Energie. Dat meldt de Amerikaanse technologiewebsite Gigaom.

Volgens Redox en Microsoft moet het mogelijk zijn individuele server racks te voorzien van elektriciteit uit een brandstofcel. Ook concurrent Apple experimenteert met brandstofcellen. Bij een Apple-datacentrum in North Carolina staan er vijftig. Het verschil is de schaal waarin beide bedrijven opereren.

In de opstelling van Apple staat de elektriciteitscentrale buiten het datacentrum. Dat vereist een dure conversie van de opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom voor het transport, en terug naar gelijkstroom voor gebruik in de serverruimten. Afgezien van capaciteitsverlies, brengt de bouw van een transformatorstation hoge kosten met zich mee.

 

Besparingen

 

Microsoft wil heel veel kleinere brandstofcellen bouwen en die in het datacentrum direct koppelen koppen aan een server-rack. De besparingen op de infrastructuur zou het concern kunnen investeren in meer brandstofcellen. Toch blijft stroom uit brandstofcellen aanzienlijk duurder dan stroom van het net. Microsoft hoopt tijdens de proef met Redox Power Systems en een subsidie van het Amerikaanse ministerie van Energie die kleinschalige aanpak financieel haalbaar te maken.

Brandstofceltechnologie is een van de innovaties waarop Microsoft heeft ingezet voor zijn duurzame energievoorziening. Op een testsite in Wyoming test het concern brandstofcellen op biogas.

Bron: Gigaom | Foto: Robert Scobl, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)