17-03-2015 18:30 | Door: Willemien Groot

Voor datacentra is goede energiemanagementsoftware de eerste prioriteit. Daarna volgen pas noodzakelijke investeringen in energie-efficiëntie.

Datacentra halen het meeste rendement uit het realtime-verzamelen van data over temperatuur en energieverbruik. Dat schijft Jeffrey Klaus, directeur van de divisie Datacentra van elektronicaconcern Intel in een bijdrage op de website van GreenTechMedia.

Zonder die informatie is de beheerder afhankelijk van de specificaties van de server-fabrikant, schrijft de Intel-topman. Het risico is dat bedrijven zich onnodig bezighouden met hardwarematige oplossingen, die bovendien veel investeringen vooraf vergen. Inzage in feitelijke data kan al tot 60 procent efficiëntieverbetering leiden.

Servers zijn immers de grootste verbruikers van stroom. Zelfs als ze stand-by staan, is het verbruik nog altijd bijna twee derde van het maximumvermogen. De huidige software geeft de gebruiker de mogelijkheid die te meten voor elk serverkast afzonderlijk, per rij of voor een hele ruimte.

Bron: GreenTechMedia | Foto: Gabriel F, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)